16 مهر 1402

6 دقیقه

مبتدی

لیست سفارش (order book) چیست و 8 اصطلاح در خرید و فروش رمزارز

پلتفرم‌های معاملاتی ارز دیجیتال، امکان معاملات روی هر رمزارز را با مطابقت دادن خریدارها و فروشنده‌ها توسط لیست سفارش‌ها‌ (Order book) امکان‌پذیر کرده‌اند. هنگام استفاده از لیست‌ سفارش‌ها‌ و انجام معاملات، امکان اجرای چندین نوع سفارش‌گذاری فراهم شده است. این مقاله در ادامه توضیح‌ می‌دهد که لیست سفارش چیست و چه نقشی در معاملات ارز دیجیتال ایفا‌ می‌کند.

لیست سفارش چیست؟

لیست سفارش، سفارش‌های خرید و فروش یک جفت معاملاتی ارزهای دیجیتال را در یک پلتفرم معاملاتی نشان می‌دهد. این لیست اطلاعات ارزشمندی درمورد تقاضای بازار، عرضه، نقاط ورودی مطلوب و روند کلی بازار به معامله‌گران ارائه‌ می‌کند.

برای معامله‌گران، اطلاعات خرید و فروش کاربران در زمان معامله بسیار مهم است و‌ آن‌ها را قادر‌ می‌سازد تا انتخاب‌های معاملاتی آگاهانه‌ای داشته باشند. نحوه نمایش بصری لیست سفارش در صرافی های مختلف می‌تواند کمی تفاوت داشته باشد؛ مثلاً، در آریومکس کاربران در قسمت بازارها بعد از انتخاب رمزارز در جفت معاملاتی موردنظر، به صفحه سفارش‌گذاری انتقال پیدا می‌کنند و در این قسمت لیست سفارش‌ها نمایش داده می‌شود .

آشنایی با بخش‌های لیست سفارش

پیشنهاد (BID) و درخواست (ASK)

لیست سفارش دارای سه ستون است، قیمت، مقدار و جمع کل. این ستون‌ها به دو بخش سبز و قرمز تقسیم‌ می‌شوند؛ در بخش پایین پیشنهادات (BIDs) خرید هستند که با رنگ سبز نمایش داده شده و نشان‌دهنده سفارشات خرید هستند. از سوی دیگر، بخش فوقانی مربوط به سفارش‌ها و درخواست‌های (ASKs)‌ فروش می‌باشند که با رنگ قرمز نشان داده شده‌اند. پیشنهادها منعکس‌کننده تقاضای دارایی هستند، درحالی‌که درخواست‌ها نشان‌دهنده عرضه آن می‌باشند.

«یک پیشنهاد(BID) ، قیمتی است که یک معامله‌گر مایل به خرید یک ارز دیجیتال است. برعکس، درخواست(ASK) ، قیمتی است که فروشنده در ازای یک ارز دیجیتال خاص دریافت‌ می‌کند.»

order book یا لیست سفارش

order book در صرافی های مختلف می‌تواند کمی تفاوت داشته باشد. مقدار، تعداد سفارش‌های فعال را نشان می‌دهد. در مقابل، جمع کل نشان‌دهنده مقدار تجمعی سفارشات است که از بالاترین پیشنهاد یا کمترین درخواست تا سطح قیمت فعلی متغیر است. قیمت نیز منعکس‌کننده ارزش‌گذاری سفارشات در حال انتظار است.

اصطلاحات مهم در هنگام استفاده از لیست سفارش‌ها برای سفارش‌‌گذاری بهینه

شکاف قیمت بین پیشنهاد و درخواست (Bid-ask spread)

به معنی تفاوت بین بالاترین پیشنهاد و کمترین درخواست است.

لغزش قیمت یا اسلیپیج (Slippage)

لغزش قیمت زمانی رخ‌ می‌دهد که سفارش معامله‌گر با قیمتی متفاوت از قیمت مورد انتظار تکمیل شود. چنانچه به هنگام معامله، قیمتی متفاوت از قیمت موردانتظار در ورود یا خروج از پوزیشن دریافت کنید، به این معنی است که اسلیپیج رخ داده است. اسلیپیج به‌طور اجتناب‌‌ناپذیری برای هر معامله‌گر و در تمام دارایی‌های مالی اتفاق می‌افتد. لغزش قیمت زمانی اتفاق می‌افتد که یک صرافی به‌دلیل نوسانات بالا و لیست سفارش با مقدار کمتر باشد و نتواند سفارش بازار را با قیمت ترجیحی انجام دهد.

سفارش لیمیت (Limit order)

به معنی دستورالعملی برای اجرای یک سفارش با قیمتی خاص یا قیمتی بهتر از قیمت فعلی بازار است. در سفارش لیمیت، شما یک قیمت برای سفارش خرید یا فروش انتخاب می‌کنید و معامله شما زمانی انجام می‌شود که قیمت در بازار به عدد شما برسد. سفارش‌های لیمیت که شامل پیشنهادها و درخواست‌ها‌ می‌باشند، در لیست سفارش نمایش داده می‌شوند. در آریومکس و در صفحه سفارش‌‌گذاری، با زدن گزینه نوع سفارش، حالات مختلف سفارش‌‌گذاری را می‌توانید انتخاب کنید که در حالت پیش‌فرض، نوع سفارش در حالت لیمیت می‌باشد.

سفارش مارکت (Market order)

از سفارش مارکت برای اجرای یک سفارش با بهترین قیمت حال حاضر در بازار به‌صورت لحظه‌ای استفاده می‌شود. در آریومکس کاربران در قسمت سفارش‌‌گذاری با زدن گزینه نوع سفارش و انتخاب حالت مارکت، می‌توانند به‌صورت آنی و در لحظه سفارش خود را انجام دهند. در انجام سفارش مارکت باید این نکات را در نظر داشته باشید

فرض کنیم قصد اجرای سفارش خرید از نوع مارکت را داریم و در مقابل سفارش ما یک فروشنده حضور داشته که درخواست خود را در لیست سفارش ثبت کرده است؛ سفارش خرید ما که از نوع مارکت است، پایین‌ترین درخواست (در قسمت قرمزرنگ) را پر خواهد کرد و اگر حجم خرید ما از حجم فروش کاربری که درخواست خود را ثبت کرده بیشتر باشد، درخواست‌های بعدی را به خود اختصاص داده و به‌ترتیب سفارش‌ها را پر خواهیم کرد؛ و حال اگر قصد انجام سفارش مارکت از نوع فروش را داشته باشیم، برعکس حالت قبل، بالاترین پیشنهاد در لیست سفارش (در قسمت سبزرنگ) را با زدن گزینه فروش به خود اختصاص خواهیم داد.

 نقدینگی لیست سفارش (Order book liquidity)

نقدینگی به معنای حجم سفارش‌ها بوده و به انجام شدن معاملات یک ارز دیجیتال بدون ایجاد تأثیر قابل‌توجهی در قیمت اشاره دارد. یک لیست سفارش با نقدینگی بالا، مستلزم حضور قابل‌توجهی از خریداران و فروشندگان است که حجم قابل‌توجهی از سفارشات را ثبت می‌کنند. همچنین، یک بازار با نقدشوندگی بالا، قیمت پیشنهادی کمتری نسبت به بازار با نقدینگی پایین ارائه می‌دهد. در لیست سفارش هرگاه نقدینگی پایین باشد، سفارش‌ها با دقت کمتری انجام‌ می‌شوند و قیمت مناسبی برای معاملات ارائه داده نمی‌شود.

حمایت و مقاومت(Support and resistance)

حمایت، سطوح قیمتی مختلف با میزان قابل‌توجهی از تمایل به خرید و ایجاد تقاضا می‌کند. در مقابل، مقاومت، سطح قیمت با مقدار قابل‌توجهی از تمایل به فروش است که عرضه ایجاد می‌شود. همه ما با نواحی حمایت و مقاومت در نمودار تا حدودی آشنا هستیم، در لیست سفارش‌ها نیز‌ می‌توانیم این نواحی را با توجه به میزان سفارشات در قیمتی مشخص تعریف کنیم.

حد ضرر (Stop loss)

به معنی سفارشی است که برای فروش اتوماتیک یک ارز دیجیتال در نظر گرفته شده و با رسیدن قیمت در بازار به قیمت حد ضرر اجرا‌ می‌شود. سفارش حد ضرر، معامله‌گران را از متحمل شدن زیان بیش‌ازحد محافظت‌ می‌کند. در آریومکس با قرار دادن نوع سفارش در حالت SL که مخفف Stop Loss‌ می‌باشد، این نوع از سفارش را می‌توانید انجام دهید.

حد سود (Take profit)

به معنی سفارشی‌ می‌باشد که نشان‌دهنده قیمتی است که در آن از یک موقعیت باز برای کسب سود خارج‌ می‌شوید. سفارش حد سود، سود بالقوه معامله‌گر را به حداکثر‌ می‌رساند. در آریومکس با زدن گزینه SL/TP در نوع سفارش، می‌توانید حد سود و حد ضرر را به‌صورت هم‌زمان در سفارش خود استفاده کنید.

خلاصه‌ای جهت استفاده از لیست سفارش‌ها برای عملکرد بهتر در معاملات

اگر لیست سفارش‌ها حجم تقاضا و تعداد خریداران بیشتری را نسبت به فروشندگان نشان دهد، ممکن است نشان‌دهنده یک روند صعودی قریب‌الوقوع باشد که با حرکت صعودی قیمت مشخص‌ می‌شود. از طرف دیگر، اگر در لیست سفارش‌ها حجم عرضه بالا و تعداد فروشندگان بیشتر از خریداران باشد‌، می‌تواند به معنای نزدیک شدن روند نزولی باشد؛ البته شایان ذکر است که این مورد بعد از تحلیل انجام‌ شده توسط معامله‌گر در ابعاد یک تأیید ساده کارآیی دارد و مبنای معاملات نمی‌تواند باشد؛ زیرا که سفارش‌ها می‌توانند لغو شوند و یا در یک لحظه به لیست سفارش‌ها توسط خریدار و یا فروشنده قدرتمندی اضافه شوند.

درک نقدینگی یک بازار خاص برای کمک به تصمیم‌گیری درمورد دارایی‌ها برای معاملات بسیار مهم است. برای مثال، یک بازار با نقدینگی کم ممکن است به این معنی باشد که احتمالاً نمی‌توانید یک دارایی را به‌راحتی و به‌سرعت بخرید یا بفروشید. در عوض، یک بازار با نقدینگی بالا به معامله‌گران اجازه‌ می‌دهد تا دارایی‌ها را سریع و آسان بخرند و بفروشند. همچنین، ممکن است برای نهنگ‌ها دستکاری بازارها با نقدینگی کم، آسان باشد. هرچه یک رمزارز محبوبیت بالاتری داشته باشد، معاملات در آن بیشتر بوده و در نتیجه، نقدینگی بیشتری خواهد داشت.

در هنگام سفارش‌‌گذاری، ابتدا باید شکاف قیمت یا اسپرد را مدنظر قرار دهیم و سپس با توجه به نقدینگی موجود در لیست، سفارش پیشنهادها و درخواست‌ها را در نواحی قیمتی که قصد معامله داریم بررسی کنیم تا دچار لغزش قیمت یا همان اسلیپیج نشویم و در نهایت، با انتخاب نوع سفارش مناسب بتوانیم در قیمتی معامله خود را انجام دهیم که برای ما مطلوب باشد.

منبع

investopedia

آریومکس

برچسب ها: