فرض کنید قیمت کنونی بیت کوین 102 دلار است و شما بیت کوین را در قیمت 100 دلار خریداری کرده اید. بر اساس پیش بینی شما، قیمت تا 110 دلار پیش خواهد رفت. پس سفارش فروش خود را روی قیمت 110 دلار ثبت می کنید.
اما سناریوی محتملی را در نظر بگیرید که زمانی که شما آنلاین نیستید، قیمت به شدت نزولی باشد و تا 95 دلار هم برسد. چیزی که در بازارهای کریپتوکارنسی امری معمول است. پس باید سفارش فروش را در 100 دلار ثبت کنید تا در صورت نزولی بودن بازار، شما بدون ضرر و در قیمت خرید، بیت کوین های خود را به فروش برسانید.
اما هم اکنون قیمت بازار 102 دلار است و اگر شما سفارش فروش 100 دلاری را ثبت کنید، بلافاصله سفارش شما در 100 دلار اجرا خواهد شد. دلیل این امر این است که قیمت سفارش شما، ارزانتر از قیمت بازار است (102 دلار) و شما ارزان تر می فروشید.
بنابراین شما نیازمند سفارش فروشی هستید که قیمت آن 100 دلار باشد اما زمانی اجرا شود که قیمت بازار هم، به 100 دلار رسیده باشد. نوع این سفارش، سفارش Stop-Loss است.
شما همچنین نیازمند سازوکاری هستید که بتوانید همزمان دو سفارش فروش، یکی برای بیت کوین 110 دلاری (Take-Profit) و دیگری برای بیت کوین 100 دلاری (Stop-Loss) ثبت کنید و با خیال آسوده، هر دو سمت بازار را در کنترل خود داشته باشید. اما شما با موجودی کنونی، فقط برای یک سفارش امکان سفارش گذاری دارید.
با سفارش های SLTP، شما می توانید همزمان، برای یک موجودی، دو سفارش فروش (SL و TP) ثبت نمایید. سفارش SLTP یا (Stop-Loss/ Take Profit) همانند سفارش حد ضرر، زمانی اجرا میشود که قیمت بازار (آخرین قیمت معامله در بازار) به قیمتهای مشخص شده در سفارش رسیده باشد.
این سفارش شامل یک سفارش حد ضرر SL و یک سفارش فروش لیمیت در قیمتهای بالاتر است. در نتیجه برای ثبت این سفارش دو قیمت مورد نیاز است. قیمت نخست (پایینتر از قیمت بازار) برای کنترل حد ضرر و قیمت بالاتر برای مدیریت سود. اگر قیمت بازار از قیمت SL پایینتر برسد سفارش فروش از نوع مارکت اجرا شده و اگر قیمت بازار برابر یا بالاتر از قیمت حد سود TP برسد سفارش بصورت فروش لیمیت اجرا میشود.
بنابراین در این سفارش شما برای زیان و سود خود بصورت همزمان حدود قیمت مشخص میکنید. سفارشهای SLTP همانند سفارشهای SL کاربرد بسیار مهمی در کنترل سود و زیان دارند به اینصورت که شما برای دارایی خود، حد ضرر و سود را مشخص کرده و مطمئن هستید که در صورت ریزش ناگهانی بازار از میزان مشخصی بیشتر ضرر نکرده و در صورت صعود بازار به قیمتهای بالاتر، دارایی خود را در قیمت مشخص به فروش رسانده و سود بازار را به دست خواهید آورد.
نکته: نرخ زیان به سود (Risk-Reward Ratio) در بازارهای مالی، شاخص نسبت زیان به سود است.
اگر قیمت کنونی بازار ۱۰۰۰ تومان باشد و در سفارش SLTP قیمت حد ضرر ۹۰۰ و قیمت حد سود ۱۲۰۰ باشد شاخص زیان به سود (۱۰۰۰-۱۲۰۰)/(۹۰۰-۱۰۰۰) که برابر با ۱:۲ یا ۰.۵ خواهد بود. یه عبارتی میزان ضرر اسمی معامله، ۱/۲ میزان سود معامله خواهد بود.
در بازارهای مالی، هرچقدر عدد نرخ زیان به سود عدد کوچکتری باشد ریسک معاملات کمتر خواهد بود.
?
اگر قیمت سفارش خرید لیمیت قیمت را اشتباهی بسیار بالاتر از بازار ثبت کنم آیا خرید از همان قیمت انجام میگیرد؟
خیر، هسته معاملات بر اساس سفارشهای فروش مقابل، خرید را از قیمت های موجود انجام داده و مانع ضرر و زیان کاربر میشود. این فرایند در مورد سفارش لیمیت از نوع فروش هم صادق است.
?
سفارش لیمیت ثبت کرده ام قیمت بازار به قیمت سفارش گذاری رسید اما معامله انجام نشده است:
قیمت بازار بر اساس آخرین معامله انجام شده مشخص میشود اگر قیمت بازار به قیمت سفارش لیمیت رسید علاوه بر قیمت، باید خریدار یا فروشنده ای هم در قیمت سفارش لیمیت شما وجود داشته باشد تا سفارش شما انجام شود. ممکن است سفارشی قبل از سفارش شما در همان قیمت ثبت شده باشد و معامله اخیر بر مبنای همان سفارش انجام شده باشد.
?
در چه مواقعی سفارش مارکت ثبت کنم؟
در مواردی که جهت خرید یا فروش، قیمت کمترین اولویت را دارد و سرعت انجام معامله بدون در نظر گرفتن لغزش چند درصدی قیمت مد نظر است.
?
چرا سفارش SL من از قیمت پایینتری نسبت به قیمت تعیین شده اجرا شده است؟
قیمت مشخص شده در سفارش SL قیمت فعالسازی سفارش است و بعد از فعال شدن، سفارش فروش بصورت مارکت اجرا شده و به همین دلیل است که قیمت با قیمت تعیین شده در سفارش یکسان نخواهد بود.