16 مرداد 1402

5 دقیقه

متوسط

آربیتروم و اینجکتیو 2 رمزارز مبتنی بر شبکه اتریوم

آربیتروم چیست؟

شبکه اتریوم به‌عنوان بازیگر پیشرو در صنعت بلاکچین، انتخاب بسیاری از فعالان این حوزه می‌باشد‌. با این وجود، این شبکه در زمان‌های خاصی‌ کند بوده و هزینه بالایی دارد. در واقع، هرچه ترافیک شبکه بیشتر باشد، محدودیت‌های اتریوم آشکارتر‌ می‌شود‌. یکی از اصلی‌ترین چالش‌های هر بلاکچین، مقیاس‌پذیری در عین حفظ امنیت و غیرمتمرکز بودن آن شبکه است‌.

برای چالش مقیاس‌پذیری شبکه اتریوم، راه‌حل‌های لایه دوم در نظر گرفته شده که در بیان ساده کاربران‌ می‌توانند از امنیت شبکه اصلی اتریوم بهره‌مند شوند بدون اینکه هزینه بالایی بپردازند‌. آربیتروم “Arbitrum” یک راه‌حل مقیاس‌بندی لایه2 بلاکچین اتریوم است که همزمان با کاهش هزینه‌های تراکنش، سرعت انجام شدن قراردادهای هوشمند را تقویت می‌کند. در شبکه اتریوم، راه‌حل لایه دوم آربیتروم “Arbitrum” پردازش و دسته‌بندی تراکنش‌های بلاکچین را مدیریت می‌کند و ازدحام و هزینه شبکه اصلی را کاهش می‌دهد‌.

نحوه عملکرد آربیتروم به چه صورت است؟

آربیتروم از فناوری optimistic rollup استفاده می‌کند. rollup یک تکنیک فشرده‌سازی است که دسته‌ای از تراکنش‌ها را در یک تراکنش قرار می‌دهد‌. با این تکنیک، بلاکچین فقط باید یک تراکنش را پردازش کند و نیازی به تأیید تک‌تک تراکنش ها ندارد‌.

optimistic rollup (جمع‌آوری خوش‌بینانه) یک تکنیک تخصصی برای جمع‌آوری تراکنش‌های خارج از زنجیره بلاکچین است و برای تسریع اعتبارسنجی داده‌ها، optimistic rollup فرض‌ می‌کند که تراکنش‌های موجود در مجموعه معتبر هستند و پس از جمع‌آوری آن در زنجیره آربیتروم، داده‌های تراکنش را به بلاکچین اتریوم باز‌می‌گرداند‌.

تأییدکننده‌ها در شبکه آربیتروم استیک‌کنندگان اتریوم هستند و با پاداش اتریوم استیک شده تشویق‌ می‌شوند تا صادقانه عمل کنند‌، همچنین با عرضه توکن بومی شبکه آربیتروم (ARB)، امکان استیک کردن این توکن و تبدیل شدن به تایید کننده شبکه جهت دریافت پاداش فراهم شده است.

مزایای آربیتروم

  1. سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM): آربیتروم از تمامی ابزارهای توسعه اتریوم پشتیبانی می‌کند و dApp هایی که در اصل بر روی اتریوم توسعه یافته‌‌‌اند،‌ می‌توانند به راحتی با حداقل تغییرات کد به Arbitrum مهاجرت کنند‌.
  2. پردازش سریع تراکنش و کارمزدهای پایین
  3. دارای سطح امنیتی اتریوم است
  4. بزرگ‌ترین مجموعه لایه 2 در اتریوم

توکن آربیتروم

توکن آربیتروم ARB نام دارد. در 16 مارچ 2023 آربیتروم اعلام کرد که به فعالان در این شبکه، توکن ARB به‌عنوان پاداش در قالب airdrop عرضه خواهد کرد و هم‌اکنون در بسیاری از صرفی‌های معتبر، این توکن قابل خرید و فروش می‌باشد‌. دارندگان ARB‌ می‌توانند در شبکه برای حاکمیت این ارز رأی داده و بر ویژگی‌ها، ارتقا پروتکل، تخصیص بودجه و انتخاب شورای امنیت شبکه، تأثیر بگذارند‌.

نقشه راه آربیتروم در سال 2023

آربیتروم یک نقشه راه بلندپروازانه برای سال 2023 دارد که شامل موارد زیر است:

  1. راه‌اندازی راه‌حل لایه3 خود به نام orbit
  2. فعال کردن توسعه‌دهندگان برای استقرار برنامه‌های نوشته شده در زبان‌های برنامه‌نویسی محبوب مانند ++Rust،C و… با استفاده از Stylus.
  3. گسترش مجموعه اعتباردهنده‌های آن به گونه‌ای که اعتبارسنجی‌های سازمانی مستقل بیشتری را شامل شود.
  4. انتقال پروتکل آن به لایه2 با Arbitrum One‌

Injective Protocol (اینجکتیو پروتکل) چیست؟

پروتکل تزریقی یا Injective Protocol (اینجکتیو پروتکل) که توسط اریک چن و آلبرت چون در سال 2018 ارائه شد، یک صرافی مشتقات غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم است که توسط یک راه‌حل لایه2 پشتیبانی می‌شود. این سیستم از پروتکل Injective (اینجکتیو) با راه‌حل لایه2 به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا به‌ سرعت و ایمن به بازارهای امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) دسترسی پیدا کنند.

تیم این پروژه (Injective Labs)‌، اولین محصول خود را به‌عنوان اولین پلتفرم معاملاتی کاملاً غیرمتمرکز در DeFi در آوریل 2020 رونمایی کرد. اولین هدف تیم برنامه‌نویسی، غلبه بر محدودیت‌های صرافی های غیرمتمرکز (DEX) در آن زمان بود که کاربران را بسته به لیست سفارش‌ها‌، تأخیر بیش از حد‌، نقدینگی ناکافی و سایر طرح‌های متمرکز محدود می‌کرد. هدف پروتکل Injective (اینجکتیو) ارائه معاملات آتی غیرمتمرکز (futures)، مارجین، معاملات لحظه‌ای و مبادلات دائمی(swaps) به سرمایه‌گذاران DeFi است.

سه جز اصلی پروژه عبارت‌اند از:

  • زنجیره اصلی: Injective Chain
  • پلتفرم معاملاتی غیرمتمرکز: Injective Exchange
  • پلتفرم معاملات آتی غیرمتمرکز: Injective Futures

Injective Protocol (اینجکتیو پروتکل) چه مشکلاتی را رفع ‌می‌کند؟

این پروژه برای حل مشکل دخالت شخص ثالث با ایجاد توالی مناسب در اجرا شدن سفارش‌ها‌، تأمین امنیت تراکنش‌ها و ایجاد نقدینگی کافی‌، امکان انجام معاملات را فراهم ‌می‌کند.

این فناوری همچنین به مشارکت‌کنندگان اجازه می‌دهد تا سفارشی را که قادر به انجام هستند را انتخاب کنند بدون اینکه از جزئیات سفارشات سایر افراد مطلع باشند؛ این امر باعث تعادل در سفارشات شده و اطمینان حاصل ‌می‌کند که تعداد زیادی از سفارشات را می‌توان بدون مشکل انجام داد. این تکنولوژی با تطابق سفارشات بین dexهای مختلف از وجود نقدینگی کافی اطمینان حاصل ‌می‌کند تا سفارشات به صورت مؤثر و کارآمد با انعطاف بالا انجام شوند.

ارز INJ در شبکه برای موارد زیر استفاده می‌شود:

1- مکانیزم اثبات سهام برای تأمین امنیت (Proof of Stake Security)

2- حاکمیت شبکه (Governance)

  • ارائه پیشنهاد برای شبکه
  • رأی‌دهی در شبکه
  • سیگنال‌دهی توسط تأییدکننده‌های شبکه برای آپدیت‌ها

3- مشوق‌های بازارساز

4- دریافت فی شبکه و توزیع بین استیک‌کنندگان برای تشویق ایجاد نقدینگی

5- پشتوانه وثیقه برای مشتقات

6- مشوق‌های مشارکت در تبادل

پروژه INJ به معامله‌گران اجازه انجام مبادلات غیرمتمرکز (decentralized swaps) از نوع معاملات آتی (futures) در بازار دلخواه را می‌دهد. طراحی پروتکل تزریقی مطابق با مدل موجودی حساب است که تمام موقعیت‌های مربوط به حساب‌های مربوطه را به‌صورت عمومی ثبت ‌می‌کند. منطق اصلی INJ در قراردادهای هوشمند موجود در شبکه (on-chain) اجرا می‌شود و همزمان سفارشات در زنجیره INJ مطابقت داده می‌شوند تا از انجام شدن معاملات و وجود نقدینگی لازم اطمینان حاصل شود و معاملات به صورت کارآمد انجام شوند.

نتیجه گیری

با توجه به استقبال فعالان و علاقه‌مندان حوزه ارز دیجیتال و کریپتوکارنسی به ارزهای بر پایه اتریوم، دو ارز مبتنی بر این شبکه را در این مقاله معرفی کردیم. ارز ‌Arbitrum (آربیتروم) با هدف رفع دو مشکل عمده شبکه اتریوم، شامل زمان زیاد انتقال و همچنین هزینه بالای انتقال، و ارز Injective Protocol (اینجکتیو پروتکل) برای ایجاد بستر غیرمتمرکز برای انجام معاملات فیوچرز ایجاد شده اند.

از جمله مزایای آربیتروم می‌توان به سازگاری با ماشین مجازی اتریوم، کارمزد پایین تر و انجام سریع تر تراکنش ها، امنیت بالا همانند شبکه اتریوم و سرآمد بودن در میان مجموعه های لایه‌۲‌ اتریوم اشاره نمود. اینجکتیو نیز اهداف بلندی مانند راه اندازی راه حل برای لایه‌۳ اتریوم، به کارگیری توسعه دهندگان برای بهبود پروتکل و همچنین انتقال به لایه‌۲ آربیتروم یک را برای خود تعیین کرده است.

منبع

Arbitrum Discord Arbitrum Twitter Arbitrum website

آریومکس

برچسب ها: